Kaip išsirinkti kondicionierius butui?

Karštos vasaros daugelį lietuvių verčia pagalvoti apie oro kondicionierių. Anksčiau laikyti prabangos akcentu, kondicionieriai šiais laikais vis dažniau įrengiami ir butuose – visi nori mėgautis komfortiška vėsa. Ką svarbu žinoti apie kondicionierius butui ir kaip pasirinkti tinkamiausią?

Oro kondicionieriaus veikimo principas

Išsirinkti kondicionierių bus paprasčiau, jei žinosite, kaip jis veikia. Veikimo principas yra gana paprastas, tačiau ne visi jį žino. Visų pirma, kondicionierius butui ar namui yra skirtas orui vėsinti. Taigi, kondicionierius iš tikrųjų atšaldo orą ir paskleidžia jį patalpoje, kartu paduodamas ir šviežio gaivaus oro iš lauko.

Vienas svarbiausių kondicionieriaus elementų yra šaltnešis (freonas). Tai medžiaga, kuri cirkuliuoja sistemoje ir perduoda temperatūrą. Iš lauko paimtas šiltas oras yra atvėsinamas ir perduodamas į patalpas.

Kondicionieriaus pasirinkimo kriterijai

Renkantis kondicionierius butui, svarbu atkreipti dėmesį į jų galingumą ir patalpų plotą. Visada verta pasitarti su profesionalais, kurie patars, kokius įrenginius geriausia pasirinkti ir kur juos montuoti. Visgi meistrai gali užduoti reikšmingų klausimų, apie kuriuos verta pagalvoti iš anksto: kiek kambarių yra bute, koks jo išplanavimas, plotas, kaip išdėstyti langai, šildymo sistema. Visa tai svarbu, norint parinkti tinkamiausią kondicionierių.

Tarpusavyje oro kondicionieriai skiriasi įvairiais kriterijais: funkcijomis, galingumu, modeliais, kaina, montavimo būdu. Dėl našumo ir ekonomijos vieni populiariausių yra dviejų blokų oro kondicionieriai, tačiau buto atveju svarbu įvertinti, ar lauko blokas tikrai galės būti montuojamas išorėje – ne visuose namų projektuose tai leidžiama. Alternatyva tokiu atveju galėtų būti, pavyzdžiui, monoblokiniai kondicionieriai.

Ar kondicionieriaus dizainas yra svarbus?

Dažnai namų šeimininkai nenori, kad oro kondicionierius taptų patalpos akcentu. Dėl to itin populiarūs subtilaus dizaino įrenginiai, kurie tarsi pradingsta interjere. Taip pat yra ir tokių, modelių, kurie yra praktiškai paslepiami, tačiau jų montavimas sudėtingesnis, reikalingi remonto darbai, tad išauga ir kondicionieriaus įrengimo sąmata.

Kondicionieriai butams dažnai pasižymi subtiliu dizainu ir nedideliais gabaritais. Butuose erdvės dažnai yra mažesnės, todėl kondicionierių sunkiau paslėpti interjere. Taip pat dėl daugiabučių namų taisyklių, ribotos ir remonto ar sienos griovimo galimybės, tad ieškant tinkamiausio sprendimo geriausia kreiptis į profesionalus.

Kiek kainuoja oro kondicionieriai butui?

Atsižvelgiant į tai, kad butai dažnai pasižymi mažesniu plotu, jiems skirti kondicionieriai kainuoja pigiau. Paslaptis slypi galingume – mažesnei patalpai atvėsinti pakanka mažesnio galingumo. Pavyzdžiui, didesniam kambariui skirtas kondicionierius gali kainuoti nuo kelių šimtų iki tūkstančio ar daugiau eurų.

Kaina taip pat priklauso ir nuo modelio bei gamintojo. Patikimų gamintojų produkcija yra brangesnė, tačiau ją pirkdami gausite ir ilgą bei patikimą įrenginio veikimo garantiją. Pigesni oro kondicionieriai iš mažiau žinomų ar visiškai nežinomų gamintojų dažnai pasižymi ir trumpesniu tarnavimo laiku, tad nėra verti investicijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.